Tax & Legal actualiteiten Spanje

Betaalt jouw Nederlandse BV (ook) teveel dividendbelasting in Spanje?

Tot reeds twee keer toe heeft het hoogste Spaanse Hof (Tribunal Supremo) verklaard (12/2009, 03/2014) dat op een Spaanse dividendbetaling aan een Nederlandse BV het verlaagde tarief bronbelasting (5%) van toepassing is indien de dividenduitkering in Nederland onbelast is onder de deelnemingsvrijstelling. Dit onafhankelijk van het deelnemingspercentage dat de Nederlandse BV heeft in de Spaanse vennootschap.
27 mei, 2015
lees verder

Voordelig belastingregime nu ook voor buitenlandse stichtingen in Spanje

Op 29 januari 2015 heeft het Spaanse Hof van Cassatie (zaak 456/2011) een uitspraak gedaan waarin zij bevestigt dat de uitsluiting van een niet-Spaanse stichting van het speciale (voordelige) belastingregime voor stichtingen als een beperking van de vrijheid van kapitaal moet worden gezien. De uitspraak biedt een interessante opening voor Nederlandse stichtingen die de afgelopen jaren Spaans onroerend goed hebben gekocht of verkocht of hierin willen investeren en ook voor bijvoorbeeld Nederlandse stichtingen die dividend uit Spanje ontvangen waarover bronbelasting wordt ingehouden.
22 mei, 2015
lees verder

3,75% belastingheffing voor je Spaanse vastgoed vennootschap

Mocht je interesse hebben om Spaans vastgoed zakelijk te gaan exploiteren, dan is het onderstaande artikel interessant voor je. Hierin lees je aan welke voorwaarden een Spaanse vennootschap met onroerendgoedbezit moet voldoen om recht te hebben op een bonificatie van 85% in de te betalen Spaanse vennootschapsbelasting.
17 april, 2015
lees verder

Veel vermogen, weinig belasting betalen in Spanje

In Spanje is de vermogensbelasting in 2011 heringevoerd, nadat deze gedurende de periode 2007 – 2010 was gebonificeerd. Alleen de deelstaat Madrid hanteert momenteel (2015) nog een volledige vrijstelling. Toch biedt de Spaanse wetgever manieren om de vermogensbelasting te reduceren.
10 april, 2015
lees verder

Tot 30/06/2015: Opgeven buitenlandse pensioeninkomsten in Spanje zonder boete

Belastingplichtigen in Spanje (fiscaal residenten) die vanuit het buitenland pensioeninkomsten hebben ontvangen en deze niet binnen de termijn in Spanje hebben opgegeven, kunnen dit tot 30 juni 2015 corrigeren zonder dat er door de Spaanse fiscus een boete en naheffingsrente zal worden opgelegd: alleen het te betalen bedrag Inkomstenbelasting moet worden betaald.
4 maart, 2015
lees verder

2015: Spanje heeft haar eigen exit tax (Inkomstenbelasting)

Het is zover: Spanje heeft een exit tax in haar Inkomstenbelasting. Nederlanders die overwegen naar Spanje te emigreren en op termijn willen remigreren vroegen hier altijd al naar. Tot nog toe konden we altijd ontkennend antwoorden. Vanaf nu dus niet meer. Voor de gemiddelde “pensionado” valt de schade mee, maar mocht je een aanzienlijk aandelenpakket hebben, dan dien je verder te lezen.
13 januari, 2015
lees verder

Belastingwijzigingen Spanje 2015 & 2016

Het is bijna traditie; er vinden weer ingrijpende belastingwijzigingen plaats in Spanje. Ook personen die niet in Spanje woonachtig zijn, maar hier bijvoorbeeld vastgoed bezitten, worden met de wijzigingen geconfronteerd. Sommige zijn positief, andere negatief. Onderstaand een beknopt overzicht:
9 januari, 2015
lees verder

Je Spaanse woning en Spaanse belastingen

Ook al ben je niet in Spanje woonachtig, toch zal Spanje belasting willen heffen over je Spaanse woning. De Spaanse fiscus kan bij jou de volgende belastingen heffen: Inkomstenbelasting, Vermogensbelasting, Winstbelasting en Erf- & Schenkingsbelasting. Dit naast de gemeentelijke heffingen, zoals de IBI en Basura. Hoe zit dat eigenlijk? Je betaalt toch belasting in Nederland?
5 januari, 2015
lees verder
Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief